Michael Jackson

Michael Jackson – een biografie

michaelEr zijn maar weinig mensen die de wereldberoemde Michael Jackson kennen. Ook al heb je geen televisie, geen radio, geen computer, geen smartphone of ander toegang tot internet, nog steeds wordt er veel over de King of Pop gepraat. Je kunt er haast niet aan ontkomen. Jackson werd als vijfde zoon geboren op 29 augustus 1958 in het kleine plaatsje Gary, in het Amerikaanse Indiana. Hij kwam al op jonge leeftijd in aanraking met muziek en dans en vormde als snel met onder andere zijn grotere broer Jermaine The Jackson Brothers. In 1966, toen Michael nog maar 8 jaar oud was, werd deze groep uitgebreid en omgetoverd als The Jackson 5. De groep kreeg een contract aangeboden bij Motown en werd enorm populair. Ze bleven maar liefst tot en met 1984 bestaan. Michael werd intussen nog steeds onder streng toezicht gehouden en heel erg beschermend opgevoed door zijn ouders, wat eigenlijk altijd zo gebleven is. Terwijl Michael nog bezig was om met zijn broers te zingen in The Jackson 5 zagen de mensen van Motown al een potentiele solocarrière voor Michael in de toekomst klaar liggen. In 1972, terwijl The Jackson 5 nog bij elkaar waren, had Michael in zijn eentje zijn eerste nummer 1 hit met het nummer “Ben”. Michael was toen nog maar 14 jaar oud. Dit was het begin van een megagrote internationale carrière als zanger, als de King of Pop.

Een groot succes 

Al gauw bleek dat Michael solo nog populairder was dan hij was met The Jackson 5. Hij bleef in het begin van zijn solocarrière echter nog wel een onderdeel van deze groep. Zijn allereerste soloalbum werd geproduceerd door Quincy Jones, die hij op de set van de film The Wiz had ontmoet, waar Michael een rol in speelde als vogelverschrikker. Zijn eerste album, mede mogelijk gemaakt dus door Quincy Jones, ging “Off the Wall” heten en werd een daverend succes. Michael werd door zijn debuutplaat in een klap bekend. In 1982 kwam zijn tweede album “Thriller”, wederom geproduceerd door Quincy Jones, uit. Dit album bleek net als het eerste album ontzettend in trek bij het publiek. Het album is zelfs zo vaak verkocht, dat het is uitgeroepen tot “het meest verkocht album ter wereld”, een unieke status voor een dergelijke superster. In 1987 werkte Michael wederom samen met Quincy Jones voor het album “Bad”. Ook hiervan werden ontzettend veel aantallen verkocht. Michael was een regelrechte knaller in de muziekwereld! Eind 1991 kwam “Dangerous” uit, waar de veelbesproken plaat “Black & White” op stond. Op de clip van dit nummer werd veel kritiek gegeven, omdat Michael zich in de clip nogal “agressief” gedraagt. In 1995 werd het tijd voor een verzamelalbum: “History, Past, Present and Future, Book 1.”. Het hier op volgende album heet “Blood on the Dancefloor: History in the mix”, een album wat wordt gezien al seen vervolg van het verzamelalbum. Er staan namelijk maar vijf andere en nieuwe nummers op. In 2001 kwam Michael na enige ruzie met Sony met het album “Invincible”.

Zijn privé-leven 

Over Michael JacksonMichael is in zijn leven tweemaal getrouwd geweest met twee verschillende vrouwen, waarvan een de dochter van muziekheld Elvis Presley is en de ander de onbekende nanny Debbie Rowe. Michael heeft twee kinderen, Prince en Paris bij deze vrouw. Ook heeft hij nog een tweede zoon, waarvan de moeder niet bekend is. Over zijn kinderen, en over kinderen in het algemeen in combinatie met Michael, is veel kritiek geweest. Het begon bij het laten zien van zijn elf maanden oude baby aan het publiek. Volgens velen liet hij het kindje te los boven een hoge afgrond hangen, wat niet verantwoord was. Daarnaast is Michael meerdere malen in het nieuws geweest, omdat hij beschuldigd werd van pedofilie. Meerdere kinderen en ouders hebben aangifte gedaan van seksueel misbruik met minderjarigen door de superster. Dit zou gebeurd zijn op zijn landgoed “Neverland” waar kinderen rond liepen die hij uitnodigde op het landgoed. Michael is hier echter tweemaal voor vrijgesproken bij gebrek aan bewijs. In 2005 werd Michael ervan beschuldigd zijn werknemers in “Neverland” niet meer betaalde en hij het gebied verwaarloosde. In 2006 besloot hij het park voor een deel te sluiten.

media_l_946652Een ander issue waar de roddelbladen maar al te graag over schreven was het uiterlijk van Michael. Hoe kan het immers dat een negroïde man binnen een redelijk korte tijd van huidskleur verandert? Michael is binnen tientallen jaren van een bruine huid naar een spierwitte huid gegaan. Zelf zegt hij hier niets aan te kunnen doen: hij zou lijden aan de ziekte vertiligo, waarbij je pigment verkleurt. Hij zegt geen crèmes te hebben gebruikt of operaties te hebben ondergaan waardoor zijn huidskleur veranderd is. Toch geloven veel mensen dit niet.