Het einde

Het einde van een succesvol artiest

Aan al het succes komt een eind: ook aan die van Michael Jackson. Hoewel er redelijk wat smet op zijn carrière was gekomen, bleef Michael een waanzinnig populaire superster. Mensen van over de hele wereld waren dan ook intens verdrietig toen de King of Pop op 25 juni 2009 overlijdt. In eerste instantie werd zijn huisarts Conrad Murray beschuldigd van moord, maar Michael is naar alle waarschijnlijkheid gestorven aan een hartstilstand als gevolg door een overdosis propofol. Op deze oktoberdag werd hij rond het middaguur gevonden in zijn huis in Los Angeles. Michael was zich juist in deze tijd aan het voorbereiden op nieuwe shows die hij zou spelen in Londen. Rond 15:20 uur meldden verschillende kranten dat de zanger zou zijn overleden. Ook zijn vader, Joe Jackson, bevestigt dat zijn zoon een hartstilstand gehad heeft. Rondom de dood van Michael en de begrafenis die daarop volgde ontstond in eerste instantie nogal wat verwarring. Hij zou eerst worden begraven op zijn persoonlijke “Neverland” en later zou de begraafplaats Forest Lawn in Los Angeles zijn laatste rustplaats zijn. Uiteindelijk is hij hier op 3 september 2009 ook begraven.

neverland1

Na zijn dood zijn er diverse rechtszaken tegen Michael’s arts begonnen. Bij de diverse zittingen waren verschillende familieleden aanwezig. Huisarts Murray werd er van verdacht een overdosis slaapmiddel te hebben toegediend aan de zanger. Naast het slaapmiddel, propofol, zouden er nog andere geneesmiddelen in het lichaam van Michael gevonden zijn. Daarnaast heeft de arts volgens ingewijden op een verkeerde manier gehandeld toen bleek dat Michael een overdosis had gehad. Hij bleek Michael geprobeerd te hebben gereanimeerd met een hand op de borst en een hand op het bed, terwijl er twee handen op de borst gebruikt hadden moeten worden. Ook duurde het te lang voordat hij een ambulance had gebeld en weigerde Murray het ambulancepersoneel te vertellen wat er gebeurd was met Michael. Na diverse uitspraken is Murray in hoger beroep gegaan tegen deze uitspraken.

Er zijn mensen die beweren dat Michael heeft gekozen voor een in scene gezette dood. Zij vergelijken zijn overlijden met die van Elton John, dat ongeveer op dezelfde manier verliep. Daarnaast is het opmerkelijk dat Jackson zelf altijd dacht op een dergelijke manier te sterven. Veel mensen beweren dit, omdat Michael hoge schulden had. Reeds voor zijn dood was bekend dat hij maar liefst een schuld van 275 miljoen euro had door de diverse rechtszittingen over kindermisbruik. Na zijn dood bleek dat dit meer dan 400 miljoen euro was. Op de helft van 2012 blijkt dat de overgebleven familieleden van Michael de gehele schuld van 400 miljoen bijna afbetaald hebben. Zij bleven na de dood van Michael immers zitten met deze torenhoge rekening. Wat typerend is, is dat de Jackson familie sinds de dood van Michael ook weer bijna 375 tot 475 miljoen euro er bij verdiend heeft door de inkomsten die nog steeds gemaakt worden met het verkopen van zijn muziek, maar ook door het geven van bijvoorbeeld interviews. En dat terwijl, opmerkelijk genoeg, Michael geen goede band had met bijvoorbeeld zijn vader. Toch beweerde zijn vader van alles te willen regelen voor zijn dood. De familie Jackson verwacht eind 2012 de gehele schuld te hebben afbetaald. Sinds de dood van Michael in 2009 zijn er alsnog zo’n 40 miljoen albums wereldwijd verkocht. Ook aan royalties en digitale verkoop van albums werd nog miljoenen verdiend. Aan de muziekrechten van Michael werd de afgelopen jaren nog zo’n 100 miljoen euro verdiend en ook de film over Michael “This is It” was geen verkeerde keuze voor de familie Jackson geweest.

0503 michael jackson ANP-9307853_1